Wednesday, December 31, 2008

Rakyat Malaysia

Malam ni tahun baru Masihi 2009 menjelma. Seronoklah muda-mudi turun Dataran Merdeka untuk meraikannya bersama artis kesayangan mereka. Ambank dengan bangga nya sponsor konsert tahun ini. Itulah remaja..mencari keseronokan...kepuasan...menghabiskan uisa muda...

Kononnya sudah merdeka 50 tahun..namun lihatlah pemuda-pemuda kita..begitu kuat, kuat berseronok. Begitu berani, berani melanggar hukum Allah. Begitu pantas, pantas berlumba di jalan raya..mereka berseronok. Penjajah juga berseronok. Seronok melihat bumi yang mereka jajah mengikut telunjuk mereka. Acuan mereka menjadi.

Satu dunia melakukan tunjuk perasaan menentang serangan Israel ke atas Gaza, ratusan umat Islam mati dalam masa beberapa hari. Ribuan mati sejak Israel menduduki tanah Palestin secara haram, mungkin puluhan ribu, ratusan ribu.

Persoalannya, dimana Rakyat Malaysia? Pemuda Malaysia?

Tentulah tengah sibuk membeli belah, baju baru untuk malam Ambang Tahun Baru 2009. Sibuk mengelap motor dan kereta sampai berkilat, nak bawa teman istimewa la katakan. Ibu bapa pula sibuk hendak menyedikan persiapan sekolah.

Aman sungguh negara ini. Sejahtera.

Namun, sampai bila?

Thursday, December 25, 2008

Aku Tewas

Disember 2006 - Terlalu seronok menghabiskan cuti panjang setelah tamat SPM menandakan aku sudah habis sekolah menengah. Selamat tinggal Seremban. 5 tahun outing di Terminal One. Kira macam second hometown la..malah aku lebih tahu jalan-jalan di Negeri Sembilan berbanding di Pahang..ye ar..mase sekolah rendah duduk rumah je..bila dah duduk asrama baru ar jalan sendiri..

Satu hari, aku menerima sms dari cikgu sekolah ajak join camping kat Selangor. Aku yang tak uat pape time tu pun tergerak hati nak pergi. Hari jumaat aku ingat lagi aku gerak gi Seremban naik komuter...komuter tu la aku guna sejak form 1. Naik bas dari pahang sampai kl, then naik keretapi tu sampai seremban - stesen hujung. Aku g Seremban Parade beli sport shoes and seluar track. Then solat jumaat di Masjid Negeri.

Lunch hari tu makan dengan cikgu aku sebelum bergerak ke tempat berkumpulnye peserta camp Negeri Sembilan. Owh..ramai rupenye yang pergi. Aku dah x knal sesape, yang lain-lain tu macam dah jumpe byk kali..dah ar yang lain mcm kecik2 je..aku je yang dah abes spm..x pe ar..aku layan je la..pastu kita orang gerak la gi Selangor. Dalam asar macam tu sampai kat sane.

Macam-macam aktiviti yang ade, tapi bukan tu yang nak cerita, sebab aktiviti tu byk aku menang..haha..yang nak cite ni yang aku tewas..mula-mula sampai tu kita orang cari ar katil nak tidur. Tidur dalam asrama lbey kurang ar..Tapi peserta lbey byk dari katil..so adelah yang tdo bawah..aku duk bawah kipas ar..hujung dekat dgn dgn pintu..malam tu ade seorang peserta baru sampai and decide nak tdo sebelah aku..tapi kat bawah la..tempat aku ltak bag..

Malam tu sebelum tidur, aku tanya nama die, kira macam ice breaking ar..pastu tanya sekolah mane..tinggal kat mane..tapi siyesly x ingat name die..aku mmg susah nak ingat name orang..tapi aku tau die sekolah tahfiz..kira tgh hafal quran ar..die kate cuti stahun bape hari je..tu pun raye 2 hari je die kate..aku tanya nape x leh cuti lame? dia jawab, nanti budak2 lpe ar ape yang dierunk hafal.. (aku mula mengira 1-0) die hafal quran, aku surah pendek-pendek pun tergagap-gagap.

Die humble, lpak je tdo bawah..aku awal-awal lagi berebut nak tdo bawah kipas..(2-0) malam tu aku susah nak tdo..mula berfikir tentang kawan yang baru aku knal ni..kat sekolah dulu aku rase aku dah ckup hebat..sume aku nak, aku dapat..tapi ble dah kuar sekolah..sume tu macam x bermakne je..aku cuba ar nak cari benda yang aku lbey power dari die..pastu teringat aku power math..die x power..tapi..power math bley ke confirm aku masuk syurga..arhgh...aku tewas..

Malam esoknye aku sambung berbual lagi dengan kawan aku ni..aku cakap..bestla jadi hafiz..bley masuk syurga...die x bangga langsung..malah die jawab..hafiz ni kalau die lupa ape yang dia hafal..kat akhirat nanti kne hantuk kepala kat batu..pastu hantuk lagi..aku ingat lagi cerita die..aku tergamam..aku kalau orang puji..kompem rase happy dengan ape yang aku ade..aku tewas..(3-0) dah tiga berbalas kosong..

Aku mula rase x sdap hati..rase betapa empty nye hidup..tidak ade nilai..padahal umur dah 17 tahun..aku mula berfikir-fikir tentang mase hadapan kawan aku ni..die nanti nak keje ape..bley ke die survive?? emm..mase aktiviti kayak petang hari ke3..aku nampak parents kawan aku ni datang..ade mak, ayah and adik die..aku lalu ar sebelah family kawan aku ni..terkejut abes bila dengar die speaking English dengan family die..aktiviti kayak aku petang tu langsung aku x enjoy..(4-0) english aku dah la x ke mane..padahal umur kwan aku tyme tu baru 12 tahun..

Malam tu aku tanya la die..cam ne die leh speaking english dgn family? pastu die cakap dulu die sekolah kat US, sekalah rendah kat sane..(5-0) aku dah la x pernah g US walaupnu sehari..sekolah kat sane apetah lagi..(6-0) ar...die kate, lpas balik malaysia, die terus g sekolah tahfiz tu..aku tanya gak..ayah die keje ape..die cakap biznezman..pastu tetibe je aku rase die x perlu risau coz mesti die boleh teruskan perniagaan ayah die..jadi biznezman gak la..kompem dah ade keje..(7-0) aku ni xdela nak truskan biznez sesape..

habis je camp tu..aku rase persepsi aku dah berubah tentang sistem pendidikan di dunia ini. sekarang..hampir 20 tahun..x kerja2 lagi..masih belajar.. macam rase pemuda-pemuda disibukkan dengan ilmu duniawi semata-mata. Apabila sbut je belajar, semua boleh. Harap nanti aku bley jelaskan pandangan aku terhadap SEMUA BOLEH atas alasan belajar.

Semenjak hari tu, aku mula bertekad untuk keluar dari sistem pendidikan yang aku lalui sekarang. Aku dapat rase betapa indahnye hidup kawan aku yang aku jumpa tu..tapi, aku tiada pilihan..aku x mampu jadi seperti kawan aku itu..tetapi aku berdoa..generasi seterusnya, akan merasai jalan yang lebih bermakna. Menguasai bahasa di sana dan pulang ke tanah air untuk ke sekolah tahfiz..




Sunday, December 14, 2008

Ekonomi Malaysia (bahagian 2)

Sekarang ini dikatakan negara sedang mengalami masalah ekonomi, mungkin 2009 semakin teruk. Namun keadaan sebenar hanya diketahui oleh 'orang-orang penting negara sahaja'. Ada juga baiknya, masyarakat tidak panik. Semua dalam keadaan biasa. Yang kaya terus boros. Yang miskin papa kedana.

Teringat dulu Malaysia pernah melaungkan slogan 'Belilah Barang Buatan Malaysia', sangat setuju perjuangan tersebut. Namun apa jadi dengan pemimpin-pemimpin kita? Yang terbaru, kerajaan negeri Perak membeli Toyota Camry menggantikan Proton Perdana. Alasannya kos maintanance yang 'mahal'.

Itulah yang dikatakan dalam Ekonomi Malaysia (bahagian 1), apabila duit dibelanjakan ke luar negara, kitaran wang dalam negara akan berkurang. 3 juta dibelanjakan kepada Toyota. Entah bagaimana negeri Perak mahu mendapat untung dari Toyota sebanyak itu juga? Seluruh Malaysia kekurangan 3 juta. Semakin miskinlah negara. Itulah kerajaan negeri Perak. Bijak. Siapa pemimpinnya? Siapa yang memilih pemimpinnya?

Memanglah kos maintenance mahal, namun duit itu dipusing-pusing dalam negara sahaja. Kos maintenance untungnya kepada pekerja Proton. Orang-orang Proton berbelanja di Malaysia juga. Kalau orang Perak yang bekerja Proton, ke situ juga wang dibelanjakan. Cukai dibayar kepada kerajaan. Kerajaan bayar kos maintenance. Di situ kitarannya. Kalau beli Camry Toyota. Mana kitarannya? 'Luas' sungguh pemikiran pemimpin Perak.

Mungkin ada yang tidak setuju. Terpulanglah. Memang sekarang Malaysia tidak terasa impaknya. Namun, jika petroleum negara habis, akan berlakulah krisis keewangan. Namun saya pernah juga bertanya engineer Cari Gali Petronas tentang Reservior minyak negara, banyak jawab mereka. Namun, habis juga satu hari nanti- seperti bijih timah negara. Dahulu penjajah Inggeris menggali sampai habis. Terima kasih penjajah.

Wahai bangsaku, keadaan semakin tenat. Kita asyik berbelanja. Namun kepada mana wang itu mengalir. Beli barang dapur di Carefour. Carefour siapa punya? Beli laptop di Low Yard. Siapa taukeh Low Yard?. Beli kerete, beli motor di kedai mana? Pergi melancong dalam negara pun semuanya resort bukan orang kita. Lihat sahaja di bank-bank. Orang Melayu garu kepala duit gaji kerja kilang belum masuk. Orang C pakai seluar pendek dan singlet bawa berketul-ketul duit MALAYSIA simpan dalam bank. Duit dari mana lagi kalau bukan duit orang kita yang BIJAK berbelanja.

Saturday, November 15, 2008

Hidayah (Episod 1)

Hari ini hari yang sungguh berbeza dengan hari-hari ku yang lain. Ayah telah berjanji untuk membawa ku mengambil hadiah ulang tahun kelahiran ku yang ke-18. Setelah bersarapan nasi lemak sambal kerang bersama ibu dan ayah, terus sahaja aku bersuara,

Ayah ingat tak hari ini hari ape? Semua dalam rumah ni buat muka tak tau je..Sajelah tu nak buat adik terasa dalam hati”

“Tak kan lah kami lupa. Dah, pergi bersiap. Ayah tunggu kat kereta.” balas ayah segera.

Aku berlari ke atas untuk menukar pakaian. Teringat janjiku kepada Sofia untuk memakai baju yang dibelikannya semalam untuk ku.

“Warna pink? You biar betul? Tak nak la. Macam bapuk je.” alasan yang kuberikan semalam.

“You ni tak open minded langsung. Tak pernah pun pink tu untuk bapuk atau perempuan. You tanak pakai sudah. Tanak beli ape-ape untuk birthday you lepas nie.” ugut Sofia.

Ayah telah menempah hadiah untuk ku lima bulan yang lepas. Hanya untuk memastikan hadiah itu sampai ke Malaysia hari ini juga. Betapa ayah selama ini menjaga aku. Anak bongsu dalam keluarga. Abang dan kakak aku sudah bekerja dan bekeluarga. Akulah yang menjadi penghibur ibu dan ayah di rumah. Itulah sebab aku tidak mahu belajar di asrama walaupun mendapat tawaran semasa di tingkatan 1 dan tingkatan empat. Aku pun sedar kesunyian ibu dan ayah di rumah tanpa anak-anak. Sudahlah jiran-jiran aku pun sibuk bekerja. Malam pula perlu menghadiri jamuan di sana-sini.

“Ayah belikan adik yang ni ke? Tak menyesal ayah kalau adik drive laju-laju dan kene saman?” gurauku apabila buat kali pertama memandu Mitshubishi Lancer 2.0 berwarna putih itu.

“Kalau kene saman, ayah tak jamin Zam. Zam duduklah dalam lokap. Makan kat situ. Tidur kat situ. Toilet pun kat situ. Haha, dah la tak ada computer Zam. Nak online pun x leh nanti.” selamba serius ayah member nasihat.

Begitulah ibu dan ayah mendidik ku sejak kecil. Tidak pernah menghalang apa sahaja kemahuanku. Namun mereka menerangkan akibat perbuatan sesuatu perkara agar aku boleh berfikir. Pernah juga ibu dan ayah menghantar aku ke kampung tinggal bersama datuk dan nenek. Tiga tahun aku bersekolah di kampung. Pada awalnya aku tiada kawan. Sifatku yang merasa tidak selesa dengan keadaan di sana berubah hanya dalam masa enam bulan. Kemudian, akulah hero kampung. Mandi sungai setiap hari. Berakit hingga sesat entah ke mana. Nasib baik orang asli membawa kami pulang. Konvoi berbasikal ke bandar. Sehinggakan, hujung tahun pertama aku di kampung, semua kawan lelaki aku bersunat beramai-ramai di rumah datuk. Setelah sikap aku mula berubah, ayah mahu membawa aku ke tinggal bersama mereka. Tetapi aku pula yang tidak mahu. Aku mahu bersama kawan-kawanku. Ayah mengalah. Namun aku berjanji, setelah habis UPSR, aku akan tinggal bersama ibu dan ayah.

***

Sejak aku ada kereta, kawan-kawan kolej selalu sahaja mengajak aku keluar. Tidak kira siang dan malam. Ada saja alasan – keluar makan, pergi clubbing, tengok perlumbaan kereta, kenduri saudara. Aku pula tidak pernah menolak. Ayah yang bayar duit minyak dan tol. Ayah pun tidak pernah menghalang. Darah muda alasannya. Aku pula sayang kawan-kawan aku. Tak sampai hati melihat muka mereka apabila aku menolak. Masam mengalahkan cuka.

“Malam ni kita pergi club ye..tension la quiz economy tadi. Study banyak-banyak, x dapat jawab jugak” ajak Sofia.

“Haha..sape suoh amek econs..padan muka. You jangan nak pakse I menari ke ape-ape ke. I hantar u and makan je. Then kite balik. I ade class esok” balasku manja.

Sofia mula kukenali di kolej tempat aku membuat persediaan sebelum belajar di luar negara. Pada awalnya aku ingatkan dia seorang yang susah didekati lelaki. Namun, aku beranikan diri memberinya bunga pada hari dia membuat persembahan sketsa sempena English Week di kolej. Sejak itu, Sofia tidak pernah penat menghubungi ku setiap hari. Pagi-pagi pun dialah yang kejut aku dengan sms nya. Kadang- kadang empty terus bateri telefon ku. Walaupun Sofia sudah berjanji untuk setia padaku, aku pula yang rasa tidak sedap hati. Takut aku tidak mampu memberikan nya yang terbaik. Namun ku pendam saja semua itu.

Final exam semakin hampir. Aku cuba untuk fokus. Setelah penat menyiapkan latihan yang diberikan oleh cikgu-cikgu, aku terus sahaja memecut kereta ke Sports Planet untuk bermain futsal dengan kawan-kawanku. Itulah kegemaran mereka yang semakin menjadi-jadi. Azri, Hilmi, Irfan dan Hashim tidak pernah ketinggalan satu perlawanan pun. Aku lihat, main serupa dulu juga. Jersy saja yang original. Lepas penat bermain, aku dan kawan-kawan aku akan lepak di kedai mamak 24 jam yang ada screen besar. Menonton English Premier League menjadi satu aktiviti wajib. Yang menang mengutuk pasukan yang kalah. Yang kalah pula memberikan pelbagai alasan.

“Zam, weekend ni kelas aku ajak ko join kita orang gi camping kat Hulu Selangor. Lembah Pongsun. Confirm bestnye lah” ajak Irfan”.

“Segan ar bai..mane la aku knal classmate kau..dah la x best..haha..kalau korunk ade aktiviti, aku nak buat pe? Tido kat khemah? Tanak la aku.” Jawab aku member alasan.

“Macam ni la member..kata member..tak member langsung..dah la..gi ar tengok wayang dgn Sofia kau tu..” pedas Irfan membalas. Semua gelak tidak tertahan dengan ayat itu.

“Ye ar..sayang member punye pasal kan..x de hal la..tapi ko kne naik kete dgn aku. Tak la aku segan sangat nanti.” Balas ku sungguh.

Seperti yang dirancang, hujung minggu itu aku habiskan bersama kelas Irfan. Penat. Itu sahaja yang aku boleh ceritakan. Jungle tracking, mandi air terjun, berkayak, lari berhalangan dan bermain American Footbal. Namun di sana aku mula bersolat. Penuh lima waktu. Qiamullai pun aku buat. Agak lain rasanya. Sejak itu aku sudah mula bersolat di rumah. Ibu dan ayah sudah mula perasan dengan perubahan diriku. Walaupun mereka tidak berkata apa-apa, namun jelas di wajah mereka muncul satu macam keresahan. Satu pagi, aku berani meluahkan apa yang terbuku di hati selama ini.

“Ibu dan ayah tidak suka ke adik bersolat? Solat itukan wajib. Kita kan Islam. Adik takut masuk neraka.” Menggigil bibirku.

“Ayah bimbang kau ikut kumpulan ajaran sesat mana-mana. Itu sahaja.” Pintas ayah.

“Adik sayang ibu dan ayah. Adik nak ibu dan ayah hidup bahagia di akhirat nanti. Setiap kali lepas solat, adik doakan serupa itu.” Kususun kata menasihati mereka.

“Baguslah begitu” ringkas ibu bersuara.

Sejak pagi hening itu, ibu dan ayah sudah mula berubah. Mereka mula menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslim. Bilik bacaan ayah kini dipenuhi buku-buku agama. Tiada lagi buku falsafah dan ideology barat yang tidak putus-putus dibacanya setiap hari. Ibu pula rajin membaca AlQuran. Orang gaji aku yang mengajarnya. Ibu dan ayah juga bercadang untuk menunaikan haji tahun ini. Keluarga kesayangan ku telah berubah serta merta.

Aku pula mencari-cari hala tuju diri aku yang selama ini aku tidak pernah memikirkannya. Aku dapat tahu yang camping aku sertai itu diurus oleh seorang perempuan kelas Irfan. Terasa mahu berjumpa dengannya untuk bertanya lebih lanjut. Irfan sudah perasan dengan niat aku itu dan dialah yang menceritakan segalanya pada Sharifah. Entah bagaimana aku menerima pesanan ringkas darinya untuk aku datang ke rumahnya hujung minggu ini untuk berjumpa abang nya.

Sepanjang hari itu aku berkenalan dengan Saiful, abang Sharifah. Baru sahaja tamat pengajian di King College di London dan akan mula bekerja minggu hadapan di Hospital Putrajaya. Saiful menerangkan tentang hala tuju hidup manusia. Aku tertarik dengan cara dia membawa aku menjelajahi pengalaman nya selama dia belajar di sana. Tanpa bantahan, aku bersetuju untuk berbicang setiap minggu sekiranya dia mempunyai masa lapang.

“Dakwah itu wajib Zam” simpul Saiful di penghujung perjumpaan itu.

“Tapi saya sayang kawan-kawan saya. Mesti mereka tidak menerima saya seperti dulu”. Balasku gugup.

“Kalau kau benar-benar sayang, ajaklah mereka ke jalan yang benar” tegasnya.

***

 

 

Thursday, November 6, 2008

Rashid ke Patani?

...setelah sampai ke kelas di satu pagi..ttbe ade kawan kelas yang mengatakan Rashid di ban...

"Ustazah J (bukan nama sebenar) kata ayam goreng yang Rashid jual murah...suspicious..." kata seorang kawan tadika aku..

"Weyh..mane de..Pn H (nama samaran) la yang x bagi...reason die bdak2 g class lambat,," balas sorang lagi..

Perbualan hangat diteruskan....namun aku teringat kembali pada jalan-jalan yang aku ikuti pada 2 minggu lepas..program jalan-jalan yang berakhir pada hari isnin itu lbeh kurang jam 2. Aku mencadangkan kami singgah di kedai Rashid...tujuan asal hendak mengambil gambar kedai rashid dan ltak la kat blog ni...tapi ble dah sampai..takut plak nak amek gambar..camera dah ade kat tangan..tapi nak tekan tu x sampai hati..aku takut..takut kalau gambar yang aku sebarkan akan menimbulkan FITNAH...perh...so x perlu cerita lebih lanjut...kalau nak cerita perception aku kat sni..sume akan blame..and..kalau anda semua nak tau keadaan sebenar..g tgk la sendiri...

2, 3 hari taska KMB (tadika bley gak la) gempar...pelajar-pelajar lapar...Rashid x datang...aku faham la..aku pun terasa kelaparan pada waktu malam..mulalah bdak-bdak tadika tuding jari kepada mane2 phak untuk memuaskan hati..mulalah menconteng kat 'dinding-dinding' tentang berita gempar ini..

Mengapa pengawas duduk diam je...?

Berita sebenar baru sahaja di cari gali...Pn H menerangkan dia tidak melarang..tidak ban..cuma selepas ini...kalau nak order...sebelum jam 12...bukan ape..x dosa pun order makanan..tapi dosa bila bdak2 tadika yang turun amek makanan pakai seluar pendek nampak lutut...x tau aurat ke..? Allah yang cipta kita..Allah yang buat peraturan..ikut...tiada kompromi...

Mane Rashid..? Asal call x dpt..?

Rashid sekarang berada di Patani..nak tau sendiri ke mana die pergi..call la sampai dapat..x pun tunggu la die balik...

Apa lagi berita terbaru..?

Tidak lama lagi..taska akan ade gerai...gerai makanan...bukak pada waktu malam..pergilah order dan makan..kalau nak order Rashid, order la..tunggu la die balik...

Bdak2 Tadika cam ne..?

Sebarkanlah berita yang sebenar...kalau Pn H nak ban...dari dulu lagi lah bley ban...tapi die bagi je..sejak tahun sebelum2 ni pun bagi..

Saturday, November 1, 2008

Ekonomi Malaysia (Bahagian 1)

Bagaimanakah jumlah duit sesebuah negara dikeluarkan?

Untuk mudah difahami, jumlah duit negara ditentukan mengikut aset negara itu sendiri. Semakin banyak aset, semakin banyaklah duit dalam negara tersebut.

Mengapa Bank Negara Malaysia tidak mencetak duit untuk membantu rakyat yang miskin?

Kita ambil contoh yang mudah, sekiranya negara hanya ada 2 kilogram emas, 1 kilogram bernilai RM 1000 (contoh), jadi Bank Negara hanya perlu mengeluarkan RM 2000. Apa jadi kalau Bank Negara mencetak lebih dari nilai tersebut? Contohnya Bank Negara mengeluarkan RM10000, nilai RM 10000 ini sama sahaja dengan RM 2000, matematiknya, RM2000=RM10000. Ini secara tidak langsung menurunkan nilai RM. Penambahan wang dalam pasaran tidak membantu ekonomi meningkat, sebaliknya hanya menurunkan nilai matawang. 

Bagaimana dengan ekonomi Malaysia hari ini?

Dasar Ekonomi Baru (DEB) gagal. Ekonomi Malaysia dalam keadaan yang amat genting. Umat Islam di Malaysia tidak menguasai ekonomi. Itulah realiti.

Mengapa anda bercakap pasal Ekonomi Malaysia dan siapa anda?

Saya hanyalah anak peneroka FELDA. Dilahirkan dan dibesarkan di tanah FELDA. Hasil jualan buah kelapa sawit ladang abahlah yang mengalir dalam darah ini. Ingin saya berkongsi sedikit dengan para pembaca sekalian tentang dua buah bandar yang berhampiran dengan rumah saya. Satu ialah Bandar Sungai Jerik dan satu lagi ialah Bandar Pusat Jengka. Apa yang istimewanya tentang bandar-bandar ini? Bandar Pusat Jengka telah diwartakan oleh Tun Abdul Razak sebagai bandar orang melayu. Sekiranya anda berkesempatan datang ke sini, 100% ialah peniaga Islam. Sungguh! Bandar yang lambat membangun. Hanya ada beberapa deretan kedai, bank, pejabat pos, sebuah stesen bas dan yang terbaru ialah 7 Eleven. Semua ini menunjukkan penguasaan ekonomi masyarakat melayu. Siapakah yang datang ke bandar ini? 100% orang melayu. Sekiranya anda terjumpa selain melayu yang datang membeli barang, sila hubungi saya dan saya akan menukarkan fakta ini. Lain pula cerita Bandar Sungai Jerik. Bandar ini didominasi oleh kaum Cina. Namun, siapakah yang datang ke bandar ini? Tentulah semua orang pergi ke bandar ini kerana barang yang diniagakan murah, servis yang terbaik dan barang berjenama. Atas pengalaman hidup inilah saya menulis tentang Ekonomi Malaysia.

Wednesday, October 22, 2008

...peringatan terbaik...

 Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikah orang-orang yang bodoh. Dan jika syaitan datang menggodamu, maka berlindunglah kepada Allah. Sungguh, Dia Maha Mendengar, Maha Mengetahui. Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa apabila mereka dibayang-bayangi pikiran jahat (berbuat dosa) dari syaitan, mereka pun segera ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat (kesalahan-kesalahannya). Al-A'raf (7:199-201)

Monday, October 13, 2008

Pendrive terbaik?

Kali pertama ku mempunyai pendrive, aku cukup berpuas hati kerana harganya yang murah walaupun memory yang agak besar. Membeli belah di Lowyat bersama kawan lama - Azam tidak kulepaskan.

Melihat kembali konsep pendrive yang digunakan oleh pelajar...terfikir sebuah analogi yang entah tiba-tiba datang ke minda. Pendrive atau thumbdrive digunakan untuk menyimpan maklumat supaya boleh dipindahkan daripada satu computer ke computer yang lain.

Tidakkah itu sama dengan apa yang ku lakukan dalam hidup ini? Belajar siang dan malam semua subjek. Memahami dan menghafal apa yang perlu. Lalu digunakan untuk apa semua itu?

Tidak lain dan tidak bukan hanya untuk mendapat markah yang tinggi dalam peperiksaan. Semakin banyak maklumat yang disimpan, semakin terbaik lah pelajar tersebut di sekolah. Namanya disebut-sebut. Diraikan. Diberi sijil. Malah dihantar ke luar negara.

Apakah ciri-ciri pendrive terbaik anda?
Tidak dapat lari dari fitrah pendrive untuk menyimpan maklumat. Namun maklumat apakah yang palaing penting untuk disimpan? Maklumat apakah yang paling beharga? Maklumat apakah yang terbaik?

Tentulah maklumat yang mampu berkata-kata apabila mulut sudah tidak mampu bersuara. Tentulah maklumat yang mempunyai berat timbangan nya di neraca perhitungan tatkala harta tidak bernilai.

Jadilah pendrive terbaik.

Friday, October 10, 2008

Adakah UK yang terbaik?

Pay/Send - perkataan terakhir untuk diklik di skrin. Alhamdulilah, sudah selesailah permohanan placement ke UK universiti.
Predicted gred, MOCK interview, PS, IELTS, UKCAT dan UCAS berakhir jua.
Harapan melanjutkan pelajaran melambung tinggi apabila melihat gambar senior yang baru saja di perantauan.
Kini..IA perlu diberi perhatian. TOK presentation telah ketemu tajuknya. "Bolehkah dunia tanpa adanya negara?" Perbentangan Isnin ini bersama Syahmi membuka TOK presentation di M07E. Ya Allah..bantulah kami. Doaku setiap hari.
EE perlu kumula segera. Selesai teaching lesson kepada pelajar SK Dengkil, peningkatan mereke dalam English Language.
Setahun tinggal untu ke UK.

Adakah UK yang terbaik?
Sejak ku tahu pelajar Malaysia di hantar ke luar negara..hanya UK berada di minda. Semangat ku ke sana semakin membara apabila ku mula meminati English Premier League...namun impian untuk ke University of Liverpool tidak kesampaian kerana IELTS...mungkin itu bukan yang terbaik untuk ku..

Wednesday, August 6, 2008

Kembara Terbaik?

Kekuatan

Perjalanan beramai-ramai dalam kegelapan malam memercikkan air peluh membawa seribu satu kenangan. Langkah yang disusun ke desa, abadi penghujung mata melihat keindahan dunia yang fana. Persediaan sebelum membawa insan tersayang ke pusara boleh didapati dalam kembara seperti ini.

Kelemahan

Berkumandangnya azan di dalam perjalanan menandakan kelewatan rombongan yang menyediakan diri dengan alas perut setelah selesai solat matahari di ufuk. Ketakutan yang menggentarkan guru pengiring mengakibatkan perjalanan yang jauh melalui pintu hadapan. Apa yang ditakutkan dengan laluan kelapa sawit di belakang pondok KMB itu? Ular? Kala jengking? Bukan itukah yang akan dijumpai di alam kubur?

Kesan

Degup jantung kencang setelah meilhat batu putih tegak di atas bonggol tanah. Keinsafan tentang singkatnya hidup ini menyegat minda. Sudah bersediakah aku ini? Banyak mana amalan yang bekalnya akan dihadapkan kepada Pencipta. Sedikit perkongsiaan ilmu daripada pelajar antarabangsa mengasak jiwa dan minda. Akal terus berfikir mencari kebaikan diri. Cukupkan untuk menampung kesalahan silam?

Cadangan

Badan keras kaku terbujur yang sebenar membuatkan pengalaman semahal emas alam semesta. Tanah yang gembur dikorek membelah bumi bersedia untuk menerima manusia yang sudah tidak bernyawa. Itulah yang diperlukan oleh pelajar antarabangsa yang selalu lalai dalam kehidupan. Ilmu dari mulut buih penceramah tidak cukup tanpa mayat sebenar. Kepekatan malam perlulah diteruskan. Ketakutan yang pasti terbit dari hati-hati yang lemah.

Monday, August 4, 2008

Tajuk terbaik?

today is my english oral day. as expected, my group got a title just the same with other groups...gay marriage. quite interesting discussion where my friends agree with that issue but amir and i disagree...

but what i want to say here..why the teacher i meant my english teacher choose that kind of title? is it international??

yes i am taking IB diploma right now...but to a certain situation we should considere the beneficial when doing something.

i want the best..

talking about something that can lead us to heaven (the best place to live)

i am the best lover,

Sunday, August 3, 2008

Apakah yang terbaik?

what is pecinta terbaik..?

every single human want the best for their life..its true..
although they did something good or bad thing..they still want have good ending in hereafter life..until now i didnt find anyone to enter the hell. as i have opportunity to see the world and learning..i want to share what is the best for us..

'be the best, beat the rest'

i am the best lover.