Friday, October 30, 2009

Melengkapkan Kehidupan

Setiap hari ada sahaja aku merasakan hendak mencari sesuatu untuk melengkapkan kehidupan ini. Nak beli basikal lah, nak beli phone mahal-mahal la, nak beli baju baru lah, uish..pendek kata, mesti la nak beli semua benda supaya hidup ini lengkap. Tidak perlu bergantung lagi pada orang lain.

Tapi, lengkapkah kehidupan kita selepas proses ini?

Kenapa tidak pernah rasa lengkap?

Ada ke orang yang sudah merasa lengkap? Nak jumpa la dia.

Pada satu tahap, memang terasa penat dengan kehidupan duniawi ini. Dunia sentiasa update dan mengupdatekan diri dengan kecanggihan dunia merupakan hampir satu kemestian bagi ramai orang. Kadang-kadang, tidak ada account facebook pun rasa hidup tidak lengkap.

Seronoknya menjadi orang yang lengkap. Tapi dimanakah orang itu. Dimanakah jiwa yang bebas dari nafsu duniawi. Bolehkah aku sempat berjumpa dengannya dan meminta tunjuk ajar sebelum nafas terakhir aku hembuskan.

Ya Allah, kuatlah iman diri ini untuk selalu bersyukur dengan nikmatMu. Sungguh banyak yang Engkau berikan. Kau berikanlah rasa kecukupan dalam diri ini dalam hal keduniaan. Berikan lah aku rasa tidak cukup untuk beramal. Amin.

Tuesday, October 27, 2009

Convert


Alhamdulilah setelah sebulan lebih sampai di bumi UK ini, sempat juga akhirnya untuk berkongsi sedikit pandangan, pendapat atau idea tentang isu convert ini...dalam kita mencari penyelesain terbaik dalam hidup..perlulah menimbang sesuatu perkara dari pelbagai sudut...agar pertimbangan itu tidak dianggap berat sebelah atau bahasa orang UK ialah bias...

tv flat screen...murah dari malaysia sama ada convert ataupun tidak..

Ketika awal-awal sampai disini, terus sahaja otak ini meng"convert"kan value matawang setiap kali melihat tanda harga di kedai-kedai...mulut pun mengeluarkan kata-kata..

"mahalnya"...malaysia lagi murah kot...

sesetengah mulut kawan pula membalas..

"xyah la convert"..

"matilah kalau macam tu"...."satu apa pun tak beli"...

jadi perlu ke tak perlu convert ni? munculah satu persoalan yang timbul di benak fikiran..


factory outlet store...

Bila kita perlu convert:

1. Bila hendak beli barang yang akan dibawa pulang ke Malaysia...contohnya kereta la paling murah..convert pun still jauh lagi murah dari kereta di malaysia..

2. Bila duit dalam bank dah tidak banyak...kalau x convert, nafsu berbelanja terus tinggi...salah satu nak kawal ialah dengan teknik convert ini...

3. Bila nak kira berapa banyak duit rakyat yang kita guna...kalau fikir 600 sebulan duit rakyat kita guna..tidak terasa banyak..tapi kalau fikir 3600 duit rakyat kita guna sebulan..moga memberi sedikit kesedaran..kalau tidak sedar lagi...memang hati dah mati..


salah satu basikal..72 pound= RM 432..murah ke mahal..

Bila tidak perlu convert:

1. Bila memberi sedeqah di masjid, orang-orang tepi jalan yang main muzik, orang yang datang ketuk rumah dan sebagainya...jangan pula bila bab sedeqah..terus kita convert...1 pound cukup kot...6 ringgit tu..kat malaysia sedeqah 5 ringgit je kot seminggu...cuba lah sedeqah 5 pound jugak..jgn convert...

2. Bila berkaitan dengan pelajaran...contohnya membeli alat-tulis, ink printer dan sebagainya...duit yang diberikan sememangnya untuk belajar...

3. Untuk mujahadah...pergi program winter gathering or pergi merapatkan ukhwah antara kita...insyaAllah itu ada ganjaran besar dari Allah...