Friday, July 17, 2009

Kemalangan

Hari ini abang Salihin (abang ke-2) akan bertunang di Simpang Renggam, Johor. Setelah semua persiapan kami sekeluarga menaiki dua buah kereta bertolak dari rumah dalam jam 9 pagi. Emak menaiki kereta yang abang Salihin sewa bersama 7 dulang hantaran manakala aku bersama Abah, Kak Yan (akak ke-4) dan Yati (anak saudara) dalam kereta Mitsubishi Abah.

"Zaid meh naik kete dgn mak" pelawa emak sebelum perajalanan.
"xnak la, kete tu xde radio" jawab aku.

Perjalanan dari Pahang ke Johor dengan kelajuan 90km/j mengammbil masa lebih kurang 6 jam. Sudah menjadi kebiasaan aku akan tidur di tgh perajalanan.

***

Apabila ku sedar, aku terbaring dan abah sedang menangis di sebelah.

***

Aku sedar kali ke 2 ketika berada di bawah lampu bilik emergency. Ramai manusia berpakaian putih di sekeliling.

***

Sedar kali ke 3 ketika badan terasa lenguh dan penat. Aku menjerit "mak" berulang-ulang kali. Nurse datang dan mengurut belakang aku.

***

Aku sedar aku sudah berada di wad kanak-kanak. Mak sedang mengelap badanku. Mak membasuh rambut ku yang penuh darah kering.

***

Aku terjaga. Mak tiba-tiba menutup tirai katil. Aku terdengar pesakit katil hadapan meronta-ronta. Kemudian terdengar bunyi bising. Kemudian senyap. Ajal nya telah tiba. Doktor telah memberi bius berlebihan kepada kanak-kanak yang sawan.

***

Aku dibawa pulang. Tidak bersekolah selama beberapa minggu. Kepala botak sebelah. Kesan jahitan di muka dan kepala kekal hingga hari ini.

"mak dah pesan, naik kete dgn mak,zaid xnak" itulah ayat mak berulang-ulang kali terngiang di telinga sampai hari ini walaupun sudah 10 tahun perkara itu berlaku.

Friday, July 10, 2009

KMB in memory

Ada beberapa perkara yang sampai sekarang still segar dalam ingatan bila sebut KMB.

1. Roomate dengan Nabil Aiman. Banyak mengajar aku hidup bersederhana. Tapi kejap je, pastu aku pindah sebab barang aku and Nabil byk sgt. So need more space.

2. Jadi Penghulu. No comment. Tapi Amal(senior) pernah jmpe aku time camping just before masuk KMB. tu la reason die Amal pilih.

3. Kene grounded 1st weekend kat KMB. Time tu beli hadiah untuk orientation week. Awal2 dah kne. Tapi lepas tu x pnah kne sampai abes KMB. huh..

4. Dapat "wish" yang dalam belon. Huhu..ade sorang tu wish ape ntah. Lpas tu kertas wish tu aku ltak kat atas meja study sampai abes KMB. Anyway Thanks.

5. M07E. Yela, mmg la xleh lupa kelas paling bising. Tapi, kelas sebelah pulak yang kene marah sebab bising. Sorry la ae..

6. Cikgu Hazlina. Cikgu Chemistry. Juga mentor. Kat SDAR dulu pnah jgk baik dengan sorang ckgu, tp time Form 5, so plan nak baik dgn cikgu ni sejak awal la. Tapi pastu dia pindah. Sedih amat sangat.

7. MPP and BERKAT. Duit yang simpan dalam loker nasib baik xpernah hilang. Baik-baik je sume budak KMB.

8. Mak Cik DS yang garang tu. Perh...xberani nak mintak ayam yang besar-besar sket. Kalau ade dua kaunter, mesti pilih yang bukan Mak Cik tu. waa.. takut sampai skrang kot.

9. Cikgu EE. Madam Anita. Proposal punyalah hantar awal. Pastu mulalah episod lari dari Madam. Budak2 kelas jadi mangsa spy time jalan nak g ds atau balik. Xberani woo...tapi last skali tewas gak ble Madam hantar nama EE bdak2 yang lambat.

10. Puan Raja. Ajar Malay. Love Guru. Sangat hebat mengajar tentang cinta dalam kelas. Ayat yang xleh nak lupa.."percintaan x semestinya berakhir dgn perkahwinan"...Cikgu ni membuatkan aku sangat suka subjek Malay. Caring. Awal2 tu dah reserve nak buat EE dgn dia, pastu bila aku pilih English, die tanya asal xamek malay. Emm..best ar cikgu nih..time exam, cikgu ni ar tempat aku mengadu. Patutnye consult ckgu Math, tapi pergi jmpe ckgu Malay. Pernah gak escape kelas Business semata-mata nak ty prediction dari ckgu ni.

11. Naim Zin. Entah macam mana die boleh wujud. Mase year 1, slalu pinjam laptop die maen game kat bilik Ezwan. Pastu, time year 2, die duduk bilik sebelah bilik aku. Men game gak la sampai abes KMB. Even minggu exam. Naim nih sume barang ada. Macam poket Doremon. huhu..

12. Hafiz, Chem. Bdak Langkawi yang yang selame-lamenye Langkawi. Ni la kawan paling jemu. Pergi mana-mana pun dgn dierunk. Tapi banyak tolong aku survive IB.

13. Ili Syakira. Satu IRP sejak semester 1. Ckgu Surinam yang semangat IRP menyebabkan ade IRP dari awal. Satu group gak time BTN. x boleh terima akal.

Setakat ni dulu..di kesempatan ini, nak memohon maaf kepada sume warga KMB kalau tersalah bicara, terkutuk terasa hati, tersasul ataupun apa-apa sahaja. Kalau ade ape-ape hutang ke janji atau ape sahaja sila kemukan. Semoga perkenalan ini satu permulaan.

Maaf juga kepada mereka-mereka yang tidak disebut nama.